Ангела Меркел – краят на една епоха е близо. А след това?

Ангела Меркел – краят на една епоха е близо. А след това?

Георги Дуцовски

(още от автора)

 

 

 

На 29 октомври 1912 година, по време на Балканската война, български самолет бомбардира от въздуха старата гара Караагач на Одрин, която е първият бомбардиран от въздуха обект със стратегическа цел в историята. На същата дата, през 1923 година е създадена Република Турция. Отново на тази дата, но през 1929 година настъпва пореден срив на Нюйоркската фондова борса, известен като „черният четвъртък“, след който започва т.нар. “Голяма депресия”, а през 1992 година, у нас, с решение на Националния координационен съвет на СДС президентът д-р Желю Желев е обявен за „предател“.

На 29 октомври, но 2018 година, агенция “Reuters”, цитирайки свои източници от “Християндемократическия съюз” (ХДС), съобщи, че немският канцлер Ангела Меркел възнамерява да сложи край на политическата си кариера през 2021 година, като повече не се кандидатира за канцлер, както и за председател на ХДС. Тя оглавява ХДС от 10 април, 2000 година, но ще остане в историята и като първата жена, заемала поста на Федерален канцлер на Германия. Канцлерския пост тя заема от 2005 година до днес. Неведнъж води класациите (изготвяни от сп. “Forbes”) за най-влиятелна жена на годината в различни периоди.

Ангела Меркел декларира желанието си нейното оттегляне от активната политика да се случи постепенно. Концепцията е още през идния декември, когато ще се проведе вътрешнопартийната конференция на християндемократите, на която трябва да бъде изрбан нов лидер, тя да не представя своя кандидатура. Но въпреки намерението си едва след месец да слезе от лидерския пост в Християндемократическия съюз, тя обяви готовността си да остане канцлер на Германия до провеждането на следващите избори, били те редовни (през 2021 година) или предсрочни. Новият лидер на ХДС ще трябва да се пребори за своята легитимация, а новоизбраният канцлер ще мине през подобен период. Самата Ангела Меркел каза, че не се е родила на поста канцлер, но е факт, че “епохата Меркел” вдигна доста високо летвата през последните години. Друг безспорен факт е, че Ангела Меркел се превърна в олицетворение на ХДС, както и в олицетворение на Германия във външнополитически план.

На вътрешнопартийно ниво, бъдещият наследник за председателското място на Меркел, несъмнено ще бъде изправен пред нелекото предизвикателство да върне Християндемократическия съюз отново убедително на върха. Краят на ”епохата Меркел” в ХДС обаче може да се окаже както ново и по-светло начало, така и да се превърне в сериозна заплаха за легитимността на християндемократите. Въпреки, че ХДС се определя като формация, стояща в дясното пространство на политическия спектър, част от позициите по актуални проблеми, един от които е например мигрантската криза, делегитимира ХДС като носител на десните идеи и ценности пред част от нейните избиратели. Главната задача пред новия ръководител на партията ще бъде свързана с това да начертае ясно пътя пред ХДС, да формира целите и приоритетите, както и да се насочи към практическото им изпълнение, за да отговаря на очакванията на повече десни немски избиратели. Една такава задача, изключително би спомогнала и в чисто електоралната борба в Германия, а именно срещу все по-популярната и набираща сила в страната крайнодясна формация – “Алтернатива за Германия”.

По отношение мястото на Германия в международните отношения, то е безупречно. Както вече казахме, когато се спомене името Ангела Меркел, навсякъде по света се разбира – Германия. И когато тя слезе от канцлерското място, първата и основна задача пред новия канцлер не ще бъде по-различна от това да легитимира себе си пред Европа и света, ясно да представи пътя по който Германия ще върви занапред и мястото, което Германия ще заема както в “Голямото европейско семейство”, така и в международния ред. “Епохата Меркел” ще се запомни като време, в което Германия трябваше да поеме пътя на центристката, балансирана политика. Но виждаме, че както в други европейски страни (Италия - “Пет звезди” и “Лига”; Франция – “Национален фронт” (от 01.06.2018г. – “Национален съюз”) и т.н.), така и Германия не прави изключение като страна, в която все по-голяма популярност набират партии, движения и формации с популистка и крайно дясна насоченост. С оглед на това, следващите парламентарни избори в Германия далеч няма да са само и единствено решаващи за вътрешната стабилност на страната. Те до голяма степен ще очертаят (в лицето на партията-победител и новият федерален канцлер) и пътя по който ще върви Германия в международните отношения, респективно – и мястото, което ще и бъде отредено (например: “Лига”- та и “Пет звезди” в Италия, в програмата си от месец май тази година бяха предвидили за изпълнение отмяна на санкциите срещу Русия).

Видяхме вече, че кандидати за председателското място в ХДС не липсват. Те вече влязоха в спор по въпроса дали ХДС трябва да се върне назад към по-консервативната си програма, или трябва да продължи да отстоява настоящите си позиции. Не липсват различия. Здравният министър Йенс Шпан, който е и един от най-големите критици на Меркел по отношение на вече споменатата тема за мигрантската криза, а именно. Позицията му е, че ХДС все повече се отдалечава от дясното и се превръща в центристка партия. По думите на настоящия зам.-председател на ХДС Армин Лашет, партията трябва да запази настоящия си центристки облик и дори най-малкото изместване надясно, ще бъде сериозна грешка. Факт е, че за близо две десетилетия начело на ХДС, Меркел постепенно изместваше формацията от дясното към центъра.

Сред кандидат-наследниците за ръководното място, впечатление прави и името на Фридрих Мерц. Той също е от “отбора” на тези, които искат промяна в посоката, по която се движи ХДС, а именно - да предприеме курс към по-ниски данъци и за бизнес ориентирания десен консерватизъм. Следвайки пътя на изместването от дясно към центъра, Ангела Меркел оставяше подобни идеи в крайната периферия на полето с приоритети. 

Ангела Меркел не е известна в у нас само чрез образа си, който виждаме в медиите. Още през 2001 година, след парламентарните избори в България (на които НДСВ на Симеон Сакскобуготски записва впечатляващо висок резултат и ги печели, събирайки 1 952 513 гласа, или 42.74%), на въпрос на вестник “24 часа” по повод резултата – “Какво ще кажете за избора на българите с такова мнозинство?”, тя отговаря: "Стара немска поговорка казва, че по време на изкачване на баир, впрягът на колата не се сменя".

Тя ще остане известна и с някои от следните реплики, които преведени на български звучат така:

  • “Не обещавам повече от това, което мога да спазя.”
  • “Свободата е основата за развитието на индивида.”
  • “Вярвам, че чрез образование хората могат да бъдат подтикнати към нов начин на поведение.”
  • “Държава, на която можеш да имаш доверие, не може да тиранизира своите граждани посредством бюрокрацията. Една държава, на която можеш да имаш доверие, трябва да бъде силна там, където гражданинът има нужда от нея. Тя трябва да държи на реда, на правото и на законите.”
  • “Много, много бих се радвала да дам своя принос Германия да стане една страна, която не е нито над другите, нито под тях, а която намира своята мярка да бъде един добър съсед и добър приятел на другите страни.”

Накрая можем само да добавим, че настоящият германски канцлер – Ангела Меркел, несъмнено ще остане ярка политическа личност. Наследникът й ще трябва да се пребори в негово лице да бъде припознат новият “силен” в Германия. Защото Ангела Меркел като нищо може да те остави в своята сянка, дори и вече да е извън политиката.