Да си поговорим за: БСП

Да си поговорим за: БСП

Един континент се готви за избори. Избори, които ще го променят завинаги. След края на май Европа няма да бъде същата. На европейските граждани им предстои битка за Европа. Битка на идеи, визии, политики. България също ще бъде арена на сблъсък. Изборите за Европейски парламент (ЕП) ще ни покажат състоянието на българските партии. Подкрепата, с която се ползват, доколко успешни комбинации са направили и в какви позиции излизат за предстоящите по-късно през годината местни избори. Евроизборите ще бъдат тест и за управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти.

В навечерието на тези драматични избори, Калоян Велчев от Студентски клуб на политолога ще ви предложи своята гледна точка за състоянието на българските партии преди изборите в рубриката „Да си поговорим за..“. Анализите му ще публикуваме всеки понеделник до края на май.

 

Да си поговорим за: БСП

Цели: Спечелване на изборите и получаване на 7 депутатски места в ЕП

Очаквани резултати: 6 места

На „Позитано 20“ надушват кръв. Усещат, че настъпва психологически обрат, от който могат да се възползват и да спечелят тези избори. Успехът е много далеч от гарантиран, но инерцията я има и сякаш всичко работи в полза на левицата. „Апартаментгейт“ дойде по поръчка, бойкотът на парламента някак сработва, дори и бламинарето на Нинова и пренареждането на листата за евроизборите дадоха добър резултат.

Листата на БСП е де факто коалиционно споразумение за предстоящите избори между ръководството на партията, вътрешната опозиция в БСП и президента. Участието на Иво Христов в листата и то на избираемо място е ясен знак за подкрепа от „Дондуков 2“. Някои анализатори добавят, че влизането на Иво Хрисотв в листата на БСП спира разговора за партиен проект на Радев. Може би са прави. А може би самото участие на началника на кабинета на президента е тест доколко един подобен проект би събрал подкрепа. С ясно изразения профил на човек на Радев, Христов може да се включи в борбата за спечелване на повече преференции, да се придвижи напред в листата и по този начин да остави впечатлението, че подкрепата на Радев е била ключова, че президентът е фигура, чието политическо влияние не бива да се пренебрегва. Разбира се, говорейки за битка на преференции, няма как да подминем основните лица, които се очаква да се борят за първото място в листата. Това са Елена Йончева и Сергей Станишев. Надали някой вярва, че лидерът на ПЕС ще остане на пето място в листата. Но дали вътрешната опозиция ще успее да го избута до първо място и по този начин да нанесе още един удар по Нинова? Този сценарий звучи невъзможен, но самата вероятност да се направи такъв опит гарантира сериозна мобилизация на различните части в партията. В първата статия от рубриката споделих мнението, че победата на изборите ще зависи от мобилизацията на твърдите ядра на партиите (виж тук) . При БСП можем да очакваме сериозна активизация на твърдите ядра предвид шанса различните течения в партията да премерят сили чрез преференциалния вот.

Дотук ситуацията в левицата звучи повече от приятна. Нека обаче не забравяме, че когато БСП излезе с едни гърди напред преди избори, моментално мобилизира вот срещу себе си. Затова обвързването на победата на евроизборите с предсрочни парламентарни избори може да се окаже прибързан ход, тъй като ще нагърби партията с по-сериозни отговорности. БСП успя да убеди обществото, че е дейна опозиция, но все още не успява да влезе в образа на реална управленска алтернатива. Партията излъчва хаос и едновременно с това се самоизолира, а на този етап тя не би могла да управлява без коалиционен парньор. При цялото това изостряне на напрежението може и да се окаже, че хората ще предпочетат позитивна кампания, каквато левицата не би им предложила. На пръв поглед от БСП изглежда не са наясно на какви избори ще участват. Самият им слоган за изборите „Справедливост сега“ кореспондира с теми като борба с корупцията, които са вътрешнополитически и целят пренасянето на кампанията на терена на злободневното.

Дори и да загубят, БСП ще вкарат равен брой евродепутати с ГЕРБ. Това ще им даде повод да представят резултата от изборите като успех и да засилят натиска върху ГЕРБ. Тук идва един много сериозен въпрос пред левицата. След като листата на Корнелия Нинова бе подменена, лидерката на БСП заяви, че тя няма да носи отговорност при загуба на изборите. Тогава кой ще носи отговорност при победа? Конфликтът между ръководство и опозиция се замрази, за да може партията да проведе спокойно кампанията си. Но след края на изборите, вътрешното напрежение ще пламне отново. Вакуумът на отговорност, който Нинова отвори, ще трябва да бъде запълнен. Спорно е дали БСП ще е достатъчно стабилна, за да успее да засили натиска върху управлящите. Левицата би могла да се консолидира отново едва през май 2020, когато ще се проведат изборите за партиен лидер. Дотогава ще са минали и местните избори, а резултата от европейските вече ще е демоде.

***

На „Позитано 20“ надушват кръв. Но дали тази кръв не е тяхната собствена?