Да си поговорим за: ДПС

Да си поговорим за: ДПС

Един континент се готви за избори. Избори, които ще го променят завинаги. След края на май Европа няма да бъде същата. На европейските граждани им предстои битка за Европа. Битка на идеи, визии, политики. България също ще бъде арена на сблъсък. Изборите за Европейски парламент (ЕП) ще ни покажат състоянието на българските партии. Подкрепата, с която се ползват, доколко успешни комбинации са направили и в какви позиции излизат за предстоящите по-късно през годината местни избори. Евроизборите ще бъдат тест и за управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти.

В навечерието на тези драматични избори, Калоян Велчев от Студентски клуб на политолога ще ви предложи своята гледна точка за състоянието на българските партии преди изборите в рубриката „Да си поговорим за..“. Анализите му ще публикуваме всеки понеделник до края на май.

 

Да си поговорим за: ДПС

Цели: 3-то място на изборите и получаване на 3 депутатски места в ЕП

Очаквани резултати: 3-то място на изборите и получаване на 3 депутатски места в ЕП

Съдбата се усмихва на ДПС и след един един период на премеждия, изглежда Движението за права и свободи е готово да се завърне към ролята на основен фактор в българския политически живот. Партията на Доган се пребори с ДОСТ, а след инцидента, който Местан предизика, политическият му проект окончателно загина. ДПС дочака разцепление при патриотите, които са техен основен политически съперник. Разбира се, това чакане не трая дълго и не изискваше някакви геройски усилия от страна на ДПС. В тази ситуация, Движението за права и свободи се явява на изборите за ЕП с ясната цел да напомни за себе си.

Първото място в листата на ДПС е ясен знак в тази насока. Фактът, че формалният председател Мустафа Карадайъ оглавява евролистата на ДПС показва, че от партията са взели на сериозно тези избори. При провал, Карадайъ следва да носи лична отговорност (до момента председател на ДПС не е бил начело на листа от подобен тип). Замяната на настоящия лидер надали ще бъде голяма драма за партията и ще ѝ докара някакви вътрешни сътресения. Не е много красив жест от страна на ДПС да постави начело на листата човек, който няма намерение да заминава за Европейския парламент. Но никога не можем да бъдем сигурни. Преди 5 години и Станишев заяви, че няма да заеме своето място в Европейския парламент, а днес го виждаме да се бори със зъби и нокти за място в листата на БСП и втори мандат в ЕП. На второ място в редиците на ДПС можем да намерим небезизвестния господин Пеевски. Очевидно култовият български политик не се ползва с широко обществено доверие, но той беше част от листата на ДПС и по време на предишните европейски избори. ДПС не се колебае да издига и подкрепя фигури, които са се превърнали в символ на негативното. На президентските избори през 2016 Движението за права и свободи застана зад кандидатурата на Пламен Орешарски и то в момент, в който беше пикът на ниския му рейтинг, а лошият спомен от управлението му още бе пресен. Очевидно подобен тип кандидати няма как да привлекат допълнителни гласове за ДПС. Дали партията на Доган не застава зад тях, за да тества колко е голям твърдият ѝ електорат? Вялата кампания на движението също навежда на тази мисъл. Представителите на ДПС свеждат своите участия до минимум, остават встрани по време на кавгите между ГЕРБ и БСП, а и все по-рядко отговарят на директните нападки на Джамбазки и компания.

Ако ДПС вкара трима евродепутати без да се стреми да привлича периферен вот, партията ще изпрати много мощен сигнал до останалите формации относно възможностите си. Движението за права и свободи няма и кой знае какъв избор, защото няма от коя партия да привлече допълнителен вот. Ако парламентарните избори през 2017 бяха въпрос на оцеляване за ДПС, евровотът този месец е въпрос на доказване. И нищо чудно на 26 май да се окаже, че единствените български партии с представителство в ЕП са ГЕРБ, БСП и ДПС. Тогава ще имаме изцяло нова политическа ситуация в страната, която ще бъде в полза на ДПС. Дори този резултат да не бъде постигнат от Доган обаче, с просто око се вижда, че цената на Движението за права и свободи рязко се вдига.