Да си поговорим за: ГЕРБ

Да си поговорим за: ГЕРБ

Един континент се готви за избори. Избори, които ще го променят завинаги. След края на май Европа няма да бъде същата. На европейските граждани им предстои битка за Европа. Битка на идеи, визии, политики. България също ще бъде арена на сблъсък. Изборите за Европейски парламент (ЕП) ще ни покажат състоянието на българските партии. Подкрепата, с която се ползват, доколко успешни комбинации са направили и в какви позиции излизат за предстоящите по-късно през годината местни избори. Евроизборите ще бъдат тест и за управляващата коалиция между ГЕРБ и Обединени патриоти.

В навечерието на тези драматични избори, Калоян Велчев от Студентски клуб на политолога ще ви предложи своята гледна точка за състоянието на българските партии преди изборите в рубриката „Да си поговорим за..“. Анализите му ще публикуваме всеки понеделник до края на май.

 

Да си поговорим за: ГЕРБ

Цели: Спечелване на изборите и получаване на 7-8 депутатски места в ЕП

Очаквани резултати: 6 места

Виждали ли сме някога ПП ГЕРБ по-изхабена? Виждали ли сме по- ясно различията между основните й фигури? ГЕРБ се готви за евровота в една тежка вътрешнопартийна ситуация. Към проблемите можем да добавим и обирането на негативите от това да бъдеш партия във властта. Единственият продукт, който формацията предлага е още от същото. А хората като че ли не искат това. Правителството "Борисов 3" прилича все повече на Тройната коалиция. Слаба обществена подкрепа, недоверие в политическия елит, силно изразено чувство за несправедливост у хората, влизане от скандал в скандал.

Листата на ГЕРБ също не ни показва нищо ново. Водачът й Мария Габриел е олицетворение на европейски бюрократ. Образ, лишен от харизма, който надали ще влее свежи електорални сили в партията на ГЕРБ. Приятно беше да се чуе, че Габриел желае да се стартита дебат за Европа в рамките на предизборната кампания и да се намери консенсус по теми от национален интерес, които всички български евродепутати да бранят заедно, независимо от партийната си принадлежност. Това обаче надали ще се случи. БСП активно ще налагат вътрешнополитическата тематика по време на кампанията, не виждам как ГЕРБ ще избягат от нея. Самият лозунг „Европа ни чува“ навежда на мисълта, че ние още не се възприемаме като част от въпросната Европа.

Последните социологически проучвания отчетоха, че след „Апартаментгейт“ подкрепата за ГЕРБ е спаднала с близо 3 процента и БСП в момента се ползва с по-високо обществено доверие. Парадоксално, но тези изследвания най-вероятно ще повлияят положително на партията на Борисов. Симпатизантите на партията ще имат причина да дадат своя вот за партията, след като победата се изплъзва. Към тях можем да прибавим и активизирането на анти-БПС вот, който винаги се мобилизира при опасност от победа на левицата при избори. Този тип гласоподаватели ще имат още една причина да дадат гласа си за ГЕРБ- коалицията със СДС. За пръв път ГЕРБ ще участва на избори в коалиционен формат. Противно на много от критиките, аз намирам комбинацията ГЕРБ-СДС за печеливша. Партията на Борисов си прикачва може би най-значимата марка на прехода и на дясното в българското политическо пространство, макар и тази марка да се оказа made in china. СДС получиха и избираемо място в листата (6), въпреки че във врата на Александър Йорданов диша Лиляна Павлова, която най-вероятно ще го измести чрез преференциалния вот. Позицията на СДС не изглежда привлекателна, да си поредната патерица на ГЕРБ не е особено престижно, но алтернативата пред седесарите беше окончателния крах на партията.

Целта пред ГЕРБ изглежда ясна- спечелване на изборите и оставане в управлението. Дали правителството на Борисов ще падне, ако загуби изборите за ЕП? Не. С поведението си в хода на „Апартаментгейт“,  премиерът демонстрира, че ще изкара третия си мандат на всяка цена. Той изглежда не мисли отвъд заветната 2021, когато ще приключи неговия мандат. Дотогава обаче, българската общественост ще бъде още по-уморена от него, а партията му може вече да е готова да продължи и без създателя си. 2021 е и година на избори за лидер на ГЕРБ. Не вярвам Борисов да ги спечели. Може би тогава ще назрее моментът да се пробва за президентското кресло, както отдавна се спекулира.

Изборите за Еропейски парламент са характерни с особено ниската си избирателна активност. Затова победата на ГЕРБ ще зависи почти изцяло от мобилизацията на техните твърди ядра и от активирането на моделите им за набавяне на гласоподаватели (местни структури, контролиран вот и др.). Не е тайна, че с този тип партийна работа се занимава Цветан Цветанов. Следователно, победата на ГЕРБ минава през втория човек в партията (вече официално втори), когото наскоро Борисов принуди да се оттегли от парламента. Спорно е доколко Цветанов ще свърши своята част от работата.

При победа на изборите, ГЕРБ ще си осигурят временен управленски комфорт и лукса да се готвят в по-спокойна обстановка за местните избори. При загуба - ще срещнат още по-силен натиск от опозицията, която ще добие увереност, че може да спечели едни предсрочни парламентарни избори и всеки скандал ще се превърне в още по-голяма агония за правителството. Във всеки случай обаче, ключовата за ГЕРБ година е 2021 и евроизборите ще са само прелюдия към развръзката, която ни очаква тогава.