Добре дошли в олигархична полиархия България. Население: 7, 05 млн.

Добре дошли в олигархична полиархия България. Население: 7, 05 млн.

 

   Марио Русинов

   (още от автора)

 

 

Добре дошли в олигархична полиархия България. Население: 7, 05 млн.[1].

Щатите си имат фармацевтична и оръжейна индустрия, Русия си имат петрол и злато, Китай фабрики за евтини стоки, с които заливат света, а България билетчета за търкане.

Оказа се, че освен „Златната пирамида“, „Американско бинго“ или „Кръстословици“ се търкат интересите и на големите в хазартния сектор.

Съдружническото фиаското между съсобствениците на Националната лотария- братя Найденови и Васил Божков направи очевадни две неща:

Първо, че фантазията за лесни пари генерира над 500 млн. лева оборот годишно и „разходите за хазарт" варират между 15 и 43 лева на човек на месец“[2]. Това само по себе си е признак за болно общество /и болна икономика в тази връзка/.

Второ и по-важното е, че 210 млн. левчета са „изпуснали“ да отидат в бюджета, заради пролуки/пропуски в закона. Но това стана достояние на обществото не заради ефективността на институциите, а заради воплите на настъпените съсобственици. За сметка на няколкото години безгрижно и случайно подминаване на този факт от страна на контролните органи, Комисията по бюджета скоростно прие на първо четене законопроекта на Валери Симеонов.

И така се оказва, че ако имаш бизнес за милиони и/или съмнително минало, както и стабилен финансов ресурс, за да се свържеш и разгласиш историята си на медиите, скоростно можеш да извадиш институциите от състояние на покой. Моралният проблем не е трябва ли да се национализира хазарта, защото генерира огромни суми, за сметка на частната инициатива, а защо „активните мероприятия“ на различни влиятелни хора става причина за законодателна инициатива?

Изводът- живеем в олигархична полиархия. Българският прочит на Хобс би бил не „война на всеки срещу всеки“, а „война на олигарха срещу олигарха“

Какво е полиархия и защо ние живеем в олигархична полиархия?

В опита си да даде най-точното определение за демокрацията и работата й на практика, американският политолог Робърт Дал формулира идеята за демокрацията като полиархия. Той поставя акцент не само на работата на институциите, но на социалните актьори в обществото, които контролират или влияят върху работата на институциите с идеята, че същинската гаранция за гражданските свободи идва от борбата между различните социални групи да се самореализират, преследвайки интересите си. Всъщност това става една от най - влиятелните определения за демокрацията, което е цитирано, доразвивано и критикуване от мнозина колеги на Дал.

За жалост, при нас социалните групи са в йерархичен порядък, а най-отгоре им седят олигархични кръгове -сини, червени, Д.П-ни. Системата се крепи на равновесие между тях. Когато вятърът задуха и едната реши да вземе превес над другата – се раждат системни катарзиси, в които изведнъж има национализирани лотарии и Нено-вци в затвора.

Все пак… колко ли да е устойчива нашата мила олигархична полиархия?

 

 

 

 

 


[1] Данни от Световната банка

[2] Данни, изведени в отворена позиция до бившия омбудсман Мая Манолова от министъра на финансите Владислав Горанов, спортния министър Красен Кралев, държавната комисия по хазарт и Държавната агенция за закрила на детето от Национална мрежа за децата, цитирани от News.bg/ https://news.bg/politics/3-mln-balgari-harchat-500-mln-lv-godishno-za-igri-na-kasmeta.html