История на бързи обороти

История на бързи обороти

 

Автор: Илия Елияс 

(още от автора)

 

"Минават десетилетия, в които нищо не се случва и има седмици, в които се случват цели векове."

Владимир Илич Ленин

 

Ако следва да се съгласим с твърдението на болшевишкия лидер, то безспорно бихме приели, че коронавирусът (COVID-19) действа като съвременно гориво на историческите процеси, в които светът се намира днес. А колкото по-дълго продължава това положение, толкова повече ще се натрупва енергия, която само чака да бъде освободена. Вирусът ще изиграе ролята на акселератор в социалните отношения. Мантрата, която си повтаряме, че всичко ще е същото, след като ‘‘китайската кашлица‘‘ премине, е крайно подвеждаща, а на някои нива - дори инфантилна.

Светът никога няма да е такъв, какъвто беше преди 2020г. Имайки предвид това, че COVID-19 e до голяма степен ‘‘градски‘‘ вирус, то най-силно в ежедневния живот промяната ще се усети именно в градовете. Тази чума на късния градски човек се развива изключително зловещо не толкова в медицински, колкото в социални измерения. Болестта направи хиляди градски хора затворници в своите малки апартаменти. По този начин реално се проблематизира техният избор относно предпочитаната от тях географската локация за постоянно пребиваване. Ако добавим и възможността за определени групи хора да работят дистанционно,то това променя коренно възприятието на мнозина за жизнено важната функция на града в логиката на "полезния живот". Грипът на масовия човек има наченки да изтласка живота към селата, но определено е твърде рано да се говори за край на градския живот, какъвто го познаваме. Само времето ще покаже дали просто по-мобилните ще се преместят в околни села и ще продължат да работят в градовете (ако работата изисква физическо присъствие) или местните селски икономики ще се раздвижат и работата ще бъде пренасочена. Напълно релевантно е да се очакват нови модели на глобализация, а пред нас се строи една нова обществена архитектура.Тенденциите за затваряне ще се засилват, разчертават се нови точки на конфликти с нови регионални господари, а стари противоречия се разпалват отново.

Бъдещето на Китай може би ще се окаже най-очакваната за глобалния свят развръзка. А относно икономическия гигант битуват две мнения - за некомпетентността му да се справи с вируса (като се подлагат на сериозно съмнение предоставените за заразата данни), а другото -  за държава, която се отваря за света и безкористно се жертва за него.  Чуват се немалко гласове за оттегляне на западни инвестиции от Китай, което от своя страна би означавало, че може да се очаква производството да бъде преместено в Индия или в Африка, а защо не и към Източна Европа. Кризата създаде ситуация, в която някои световни сили имат шанс да проведат и нещо като ‘‘операция по изчистване на имиджа‘‘, по подобие на Русия - след като успешно изпрати лекарски контингенти в Италия. Естествено, всеки чифт ръце по време на криза с такъв мащаб е важен, но много по-важно ще е тълкуването на предстоящите събития. Забелязва се едно силно негативно развитие, присъстващо в обичайната ситуация, но крайно не на място в ситуация на криза. Когато става дума за приемане на информация и възпроизвеждането й, разнообразието на интерпретацията на определена ситуация е безкрайно, и колкото и да се опитват тинк-танковете да наложат определен прочит на дадено събитие, то често не резонира напълно сготвено, а минава през някаква форма на най-базов анализ преди възпроизвеждането му във витален факт, който се включва в организацията на ежедневието.

Така тази криза показа една грозна страна на разбирането ни за света. Става дума именно за селектирането на определени факти, които от цялостната картина и приемане на информация, която отговаря на определен монолитен светоглед,  не бива поставена в движение или преразглеждане. Не е голяма вероятността човек, който смята още в самото начало на кризата, че това е просто поредният грип, да си е променил мнението спрямо някаква верига на интерпретиране на факти, както и вероятността човек, смятащ, че вирусът е реално опасен и може да доведе до сериозни летални последствия, също да е променил светогледа си. COVID-19 ни изобличи като показа на всички колко сме инфантилни в разсъжденията си и в нуждата от препотвърждаване на първоначално заложените ни позиции. Позиция по сериозността на ситуацията се взимаше на база социално очакване, като по това се разбира как опредената личност се очаква да реагира в кризисна ситуация на база социален статус и социален капитал. Освен сериозния удар по икономиката и процесите на глобализация, тази криза показа и нефункционалността на публичната сфера. Тя не успя рационално да делегира ефективно решение на създалата се криза. При появата на противоречието двете страни в "дебата" веднага избраха свои експерти, които препотвърждават тяхната теза. Борбата за истината стана борба за надговаряне . Социолози станаха микробиолози, медийните персонажи - вирусолози, а политици се превърнаха в лекари. Експертността постепенно умря .Светът нямаше проблем с коронавируса, а със самия себе си. ‘‘Короната‘‘ просто го изобличи.  

Какво ще значи този вирус за нас в България? Може да се очаква, че за пръв път от 1989г. насам страната ще отбележи ръст в популацията поради завърналите се наши сънародници от чужбина. Има реална възможност (с условието тази криза да премине леко) в България да се обърне една стогодишна инерция на националния нихилизъм, който се е превърнал през годините в основна част от българската идентичност. Вирусът може да ни даде жадувания втори шанс, за да поправим грешките, които допуснахме като нация и да се създадат нови модели на национална солидарност. Тази криза, ако бъде взета поука от нея, може да изгради имунитет срещу подобни ситуации, които в бъдеще ще стават все по-неизбежни. Защото това е светът, в който се събудихме. А с кончината на стария свят ще се роди надежда за едно ново бъдеще, в което ще имаме възможност да бъдем господари на собствената си съдба. И не COVID-19 е виновен за смъртта на този свят. Той просто разкри гнилата му архитектура, която и без това щеше да се срути под собствената си тежест.