Пореден епизод на "Брекзит": Парламентарни избори 2019

Пореден епизод на "Брекзит": Парламентарни избори 2019

Калоян Велчев

(още от автора)

 

 

Минаха три години и половина, откакто Обединеното кралство реши да излиза от ЕС - сега навлизаме в поредния епизод от вълнуващата драма "Брекзит".  За 12 декември бяха насрочени парламентарни избори, на които британците ще определят отново бъдещето на своята страна. Дотук се стигна, след като британският парламент отхвърли три пъти сделката за Брекзит на Тереза Мей и направи всичко възможно, за да блокира правителството на Борис Джонсън. Какво да очакваме от ключовите избори през декември и има ли кой да спечели заветните 326 места в парламента, за да формира мнозинство?

Ще разгледаме четири възможни сценария за развой на събитията. Те са сглобени на база данни от екзит-полове, електорално представяне на партиите във 650- те избирателни района на Обединеното кралство и резултати от референдума за напускане на ЕС, отново по избирателни райони.

Сценарий 1:

Вероятност да се случи: 40%

https://lh6.googleusercontent.com/w21Rpm1hkUEt6YZc5W2LXoERKXgyKbOOinYYQST3s6S7Bw5Oo5s_MqCR8_gewWQWgK6Z46nx9iIRyAJGkvKLgAv9hZRbTUfba7C_vxTE5j9nDZXYgLTs21DoDzvw7kLFa4NAQkhK

Към днешна дата този сценарий изглежда най-реалистичен. Той предвижда минимална промяна на мнозинството в британския парламент, който оставя Борис Джонсън на косъм от мнозинство и осигурява още един фрагментиран парламент. Това разпределение е възможно при две обстоятелства: (1) лейбъристите печелят всичките си сигурни места и успяват да запазят някаква част от районите, които са гласували за излизане от ЕС, но също така са крепости на работническата партия; (2) успяват да убедят избирателите, че вотът за либералите е безсмислен. При този сценарий избирателната система на Великобритания ще спаси лейбъристите от пълен крах. Вотът на избирателите, които не искат Борис на власт и Брекзит без сделка, ще се пренасочи от либерали, шотландски националисти и други малки формации към партията на Джереми Корбин. За да изглежда този сценарий най-реалистичен допринася и изключително слабата кампания на либералите.

Сценарий 2

Вероятност да се случи: 35%

https://lh6.googleusercontent.com/GUeZqrZ6nvHoXNFzOH9xjx6dMFEHwBQSXkU7ScIbqJNZy3xTjJ74PkauJw4Clvm9pg0A3gzg0ig_aFGlx5YDseqF5efKfORE2OR9wt6RP8Pm_sdcA_m8ZQJSx4_n3x7biUxS476d

При този сценарий планът на Борис Джонсън е напълно сработил. Изборите са се превърнали в избори изцяло за Брекзит, Борис е продал успешно опциите като избор между неговата партия, която има готова сделка, или коалиция на хаоса, която ще е напълно безпомощна. Недоверието към Борис е отстъпило на страха от Корбин на власт, консерваторите са спечелили лейбъристките райони, които са гласували за напускане на ЕС през 2016, затвърдили са позициите си в Шотландия и са избегнали недоразуменията от изборите през 2017. Този сценарий става напълно реалистичен и благодарение на Фараж, който оттегли кандидатите на своята Брекзит партия от районите, които консерваторите са спечелили през 2017. По този начин изборите навлязоха в една изцяло нова хипотеза, която предполага, че евроскептичният вот няма да се разцепи между двете партии, и консерваторите се превърнаха в безспорни фаворити. От друга страна, Фараж явно се надява да играе ролята на Северноирландската юнионистка партия в следващия парламент и да вкара няколко депутати, от които Борис ще се нуждае за формиране на мнозинство (какъвто е случаят при сценарий 1).

Сценарий 3

Вероятност да се случи: 5%

https://lh3.googleusercontent.com/UYSZaqdAC5cHRckwFYh-zL_5ZBjvvY6JcI2ItP2kWSzqhBUdKnKxldVSg2JfUjqJ4LeXD6UHUj1_9e5QqZU-X6XyLekW84f8O_QRCQyGKrR_LUPGtwse7Fy90KN-p7VIo5dpDZ1S

Този сценарий предвижда коренна промяна на ситуацията във Великобритания, за което към момента няма индикации. 41% от британците смятат, че здравеопазването е най-важната тема за тези избори, още 12% смятат, че това е социалната политика и жилищата. При този сценарий Джереми Корбин е успял да смени фокуса от Брекзит към горепосочените теми и да вкара Джонсън в много неудобното за него поле на говорене за реални политики. Освен това лейбъристите са успели да задържат своите избирателни райони, които са евроскептични и са успели да включат в изборите изцяло нови избиратели, които до момента не са излизали да дадат своя вот. Това са предимно хора с много ниско социално положение и младежите, сред които Корбин е много популярен. Борис е допринесъл за ръста на подкрепа за лейбъристите с някой сериозен гаф и може би дори е загубил в собствения си избирателен район. Цифрите ни показват обаче, че дори лейбъристите да успеят да обърнат цялата кампания на 180 градуса, те отново ще останат далеч от мнозинство, с което да управляват и ще бъдат поставени в ситуация, в която трябва да формират широка коалиция, изглеждаща на пръв поглед невъзможна. 

Сценарий 4

Вероятност да се случи: 5%

https://lh3.googleusercontent.com/OvbGo_O7nEsjS6THvy1s6QF7r2_3cRx-Y6ypjMLJNuqiiqO-vWqGtimnkhm3LYzps9S7oGExbrrJ_w06HX2yVmBJArpmXF_CYfjDXbDMzA9L993qa2l6CwfyVoaYzW9PgrLFoE2h

При този сценарий либералите са успели да отмъкнат от лейбъристите една дузина проевропейски райони, върнали са си районите в Северозападна Англия от консерваторите, спечелили са много мандати от Шотландия и са успели да убедят бизнеса, че са най-годната да управлява партия. И все пак остават трета политическа сила, много зад лейбъристите. Причина за това е отново избирателната система на Великобритания. И този сценарий на практика ще снабди британците с неработещ парламент и нужда от нови избори.

За финал: Абсолютно е вярно, че британците правят избор между Борис Джонсън и коалиция на хаоса, която, ако изобщо бъде сформирана, няма да управлява ефективно. Все по-сериозно трябва да се мисли за реформа на политическата система на Обединеното кралство - тема, която присъства единствено в програмата на Брекзит партията на Фараж.

Вероятност отново да не съм познал и да видим пети сценарий: 15-100%