Следващият масов спорт

Следващият масов спорт

Денислав Узунов

 

 

 

 Едно от положителните неща произтичащи от края на Световното първенство по футбол е неминуемото оттегляне на клавиатурните последователи на философа Ювенал. Винаги по време на голямо спортно събитие, фактът, че не проявяваш интерес и не си гледал нито един мач, е доказателство за интелектуалната възвишеност на някои хора. Видите ли, те не са от тези, които търсят само „хляб и зрелище“. Но за нас, останалите в пещерата, това Световно по футбол отново демонстрира силата, която представлява спорта. Всички обичаме да се съревноваваме, а спортните прояви от всеки тип ни предоставят възможност да го правим. В този ред на мисли е хубаво да сме запознати с модерните тенденции в света на спорта. Футболът си е футбол, но всеки ден на човек му хрумват всевъзможни нови начини да се надпреварва със себе си. В края на краищата, независимо от досадата, която неговите модерни „фенове“ представляват, Ювенал е прав. Неговата критика към поданиците на Римската империя важи в пълна сила и днес. И докато тогава са били гладиатори и колесници, а днес е футбол, то въпросът, който се задава тук, е:  Кой ще бъде следващият масов спорт, който да грабне вниманието на света?

Нови спортове възникват постоянно, но малко от тях успяват да постигнат е световна популярност. Примери за модерни спортове са UFC (Ultimate Fighting Championship) и Формула Е. Те са добри примери за еволюцията в спорта. Бъдещият масов спорт, който визираме в тази статия е различен. UFC принадлежи към бойните, а Formula E е част от моторните спортове. Спортната революция, на която изглежда ставаме свидетели е именно възхода на електронните спортове (Е-спортове). В същността си Е-спортовете следват логиката на предшестващия ги нов род спортове – моторните. Затова и най-ефективният начин на разглеждаме перспективите на Е-спортовете да се превърнат в ново масово развлечение е аналогията с вече постигналите го и утвърдили се моторни спортове.

Електронните спортове спорт ли са изобщо? Неминуемо за част от нас това е първият въпрос, който възниква. Доколкото се отнася до институции и все повече държави, отговорът е да. Налице са утвърдени организации, международни турнири, участниците в които пътуват с визи за атлети. Е-спортовете отговарят на основното изискване – съревнованието. Да, физическите усилия не са в основата на този род спорт, но това важи и за шахът, а той е признат като спорт от над 100 държави. Въпросът все още няма утвърден отговор за това и няма смисъл да се задълбочаваме в него. Това, което нас ни интересува са „парите и зрелищата“. А това е категория, в която Е-спортове имат основата за успех. За миналата година зрителите са десетки милиони, а стойността им надхвърли 1.5 млдр. долара. За да избегнем хвърлянето на празни цифри, като илюстрация ще отбележа, че бюджета на Въоръжените сили на България за миналата година е около 850 млн. долара.   

Когато говорим за новите Е-спортове, поне за успешните на световно ниво, трябва да имаме предвид, че под една или друга форма те са бизнес. Това е определящо за техните цели и характер – нещо, което е препотвърдено от предшестващите ги моторни спортове, които през 60-те и 70-те години на миналия век доказват, че могат да бъдат благодатна почва за развъртането на крупни суми. За да се достигне до момента на прерастване на един спорт в международен бизнес, гонещ печалба, се изисква отговарянето на четири критерия:

1. Зрителски интерес;

2. Достъпност;

3. Обвързване с мащабна индустрия;

4. Престиж на спорта.

 Покриването на възможно по-голяма част от тези критерии е ключово за трайността на един нов спорт. Това особено важи за спортове, базирани на нови технологии, които много лесно могат да се превърнат във временно явление, обречено да изпадне от мода. Отличен пример как да се избегне това са избраните за аналогията моторни спортове.

 Логиката, която пасва най-добре, а и изглежда Е-спортовете следват, е тази на най-успешния в световен план моторен спорт – Формула 1 (F1). Във F1 става въпрос също толкова за бизнес, колкото и за спорт. Това е ясно изразено в политиката на спорта, който бива ръководен от две различни организации (FIA и Formula One Group), които са в постоянен сблъсък една с друга. Без да се впускаме във вътрешната политика на спорта ще отбележим, че независимо от сложните отношения между организациите, F1 е изключително успешна. За 2014г. спортът има приход от 1.6 млдр. долара. Тук говорим за спорт, който зависи единствено от интереса към него. Приходите на F1 в последните десетилетия не са падали под 1 млдр. долара на година. През 2015г. компанията Liberty Media купува контролния пакет от акциите на спорта за 4.6 млдр. долара. Ф1 е пример как изключително скъп спорт със сравнително висок праг на достъп, бива превърнат в „машина“ за правене на пари. 

Подобно на моторните, Е-спортовете не представляват един спорт. Най-популярният в момента е League of Legends (LoL), а компанията, която го притежава е Riot Games. Това, което отличава LoL като добра игра на базата, на която да се изгради E-спорт са лесния и безплатен достъп до нея, както и простите правила и цел. Играта, за разлика от популярни преди нея игри, като World of Warcraft, напълно пренебрегва сюжета и се концентрира единствено върху изграждането на игра, базирана на съревнованието между два противопоставящи се отбора.  

Първите два критерия, които разглеждаме са тясно обвързани. При липса на зрителски интерес няма как един спорт да бъде характеризиран като масов. Също така от това зависи и колко примамлив ще е този спорт в привличането на компании, които да желаят да инвестират или рекламират в него. Важното място на този първи критерий е безспорно необходимо, но фундаментът, който прави даден спорт успешен в световен мащаб е неговата достъпност. Това е още по-важно за спортове, които се основават на дадена технология. Все пак не всеки спорт е футбол, който се нуждае от топка и равна площадка, за да бъде игран. Това е и причината поради, която моторните спортове набират популярност основно благодарение на разпространението на автомобилите в индустриалната епоха. С разпространението на колите нараства и интереса на хората към тях. Например моторните лодки или самолетите нямат разпространението, което имат автомобилите, което значително ограничава броя хора, които биха имали интерес към спортове свързани с тях.

Технологичния праг на достъпност, който моторните, а и Е-спортовете имат, правят необходимо достигането на определено ниво на разпространеност и достъп до тези технологии преди да наберат необходимото количество публика. Тази публика е необходима в последствие за изграждането на бизнес модел, който да финансира разширението на спорта. Превръщането на F1 в спорт със световна популярност, който гарантира милиардни приходи, отнема десетилетия и е пряко обвързано с технологични подобрения, както в сферата на автомобилите, така и в информационните технологии, основно разпространението на телевизията. Днес един от основните приходи на спорта представлява продажбата на права за излъчване на състезанията.

Е-спортовете следват аналогичен на моторните спортове път. Разпространението на персонални компютри и игрови конзоли играе същата роля за Е-спортовете като разпространението на личните автомобили за моторните спортове. Също така развитието на  информационните технологии остава ключов фактор за успеха на спорта. Е-спортовете биват популяризирани първоначално в държави като Южна Корея и Япония, които първи започват да предоставят високоскоростен Интернет. Това поражда и една от ключовите разлики между моторните и електронните спортове. Докато F1 разчита на медийни компании, които да наддават за правата за излъчване, то E-спортове като LoL стават популярни чрез безплатни стриймове изискващи само високоскоростен Интернет. Това премахва ключова ниша от приходи за Е-спортовете, чиито излъчване трудно би било монетизирано. 

Солиден начин за гарантирането на ликвидността на един спорт е подкрепата на мащабна индустрия. Ф1 нямаше да е спортът, който е днес без подкрепата и инвестициите, произтичащи от автомобилната индустрия. Спортът не просто представлява шанс за реклама на техните продукти, но и гарантира отсяването на хора, които имат пряк интерес към продуктите на тази индустрия. В зависимост от целевата група автомобилните производители създават собствени отбори или подкрепят съществуващи такива. Много от производителите като Ферари и Порше, изграждат имиджа на своите марки именно посредством моторните спортове. 

Следващият критерий за успеха на масов спорт е собственият му престиж. Зрелището, което един спорт може да представи е и причината да се хвърлят подобни астрономически суми за домакинство на Олимпиада или състезание от F1. Днес спортът активно се използва за изграждане на имидж не просто на компании, а и на цели държави. Не случайно Русия хвърли такова количество ресурси за организирането на Световно по футбол, Олимпиада, както и ежегодно домакинство на кръг от F1. Спортовете предлагат ефективен метод да представиш и рекламираш страната си по начин избран от теб като домакин на събитието. Едно състезание от F1 като последното Гран При на Великобритания не просто привлече милиони зрители пред телевизорите, но и 140 000 зрители на живо при значителна стойност на входните билети.

Вече има изградени стадиони специално конструирани да подслонят турнири за Е-спортове. Финалите на LoL също се провеждат в градове готови да ги приемат. Е-спортове представят две сравнително нови и богати индустрии, които много развиващи се, а и развити държави желаят да привлекат. Престижът на този род спортове расте право пропорционално на интереса, който пораждат сред зрители и инвеститори. Само в последните четири години финалите на LoL  се провеждат в градове като Берлин, Сеул, Лос Анджелис и Пекин.

Дали ни харесва, или не, Ювенал е прав. Ние имаме нужда от зрелища и те от своя страна активно изграждат реалността, в която оперираме като общество. С оглед на това, разбирането на тенденциите в тях, как се изграждат и оперират може да бъде изключително полезно. В бъдеще неминуемо ще възникват нови спортове, а стари ще залязват. Е-спортовете са просто поредната брънка в историята на спорта. В тях вече е налично солидно количество зрителски интерес и пари.  Техният успех по никакъв начин не е гарантиран. Все още тяхната популярност може да представлява финансов балон не по различен от този породил Дот-ком кризата. Но от друга страна, разглеждането от близо на този род спортове демонстрира, че те следват ясно изграден модел на развитие. Модел, който се е утвърдил като успешен. Към момента електроните спортове имат пълния потенциал да се превърнат в следващия масов световен спорт.